26. junij 2004

Pozdravljeni,
dan, dva nazaj smo praznovali Dan državnosti. Dan za katerega so živeli naši predniki in dan po katerem so hrepeneli rodovi pred nami.
V tem tednu bomo lahko priče novim slovesnostim. Slovenski novomašniki se v duhovnih vajah pripravljajo na odločilni korak. Na praznik svetega Petra in Pavla bodo, kot mnoge generacije duhovnikov pred njimi, po škofovih rokah postali pravi duhovniki.
Ne vem, kaj se godi v njihovih srcih in dušah. Prepričana pa sem, da bodo, ko bodo spregovorili svoj: "Hočem, z Božjo pomočjo!" odgovorili na Božje vabilo v službo njemu in ljudem.
Ko sem sama stala pred odločitvijo ali naj grem v samostan ali ne, me je bilo strah. Že res, da sem v sebi čutila veliko željo in hrepenenje po redovništvu, bala pa sem se, kako bom kot nepopoln človek to zmogla. Ob sebi sem videla prijateljice, ki so imele več in kvalitetnejše lastnosti in sposobnosti. Mislila sem si, da bi one gotovo bile boljše in popolnejše redovnice kot jaz. Sklenila sem, da bom Gospodu Bogu pokazala te boljše možnosti - če bi jih on morebiti prezrl. Napisala sem torej seznam teh, ki so se mi zdele primernejše in ga položila v cerkvi na Marijin oltar, češ: "Gospod Bog, poglej. Te so boljše, sposobnejše. Jaz ne bom znala tako."
Zdi se, da se mi je zgodilo podobno kot enemu izmed Jezusovih poslušalcev, o katerem beremo v evangeliju. Pravi: "Nekomu je Jezus rekel: Hodi za menoj! A ta mu je dejal: Gospod, dovoli, da prej grem in pokopljem svojega očeta. Jezus mu je rekel: Pusti, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve, ti pa pojdi in oznanjaj Božje kraljestvo!"
Ko sem zaznala torej v sebi željo, da bi hodila za Gospodom in ko on ni sprejel mojih predlogov, mi je bilo, kot da bi rekel: "Pusti, naj one živijo svoje življenje, ti pa pojdi in oznanjaj, da jih imam rad!"
Spoštovani, ko bomo v teh dneh brali in poslušali o letošnjih novomašnikih, mogoče ni toliko potrebno in primerno premišljevati o njih mladosti, lepoti ter primernosti za službo. Kaj če bi prisluhnili pričevanju njihove odločitve, ki govori: "Duhovnik sem, ker verujem, da nas ima Bog rad!"
Pa zmolimo zanje Zdravamarijo ali dve, da bi bili zvesti in srečni.


Blagoslovljen teden vam želim.

ustvarjamo