12. junij 2004

Pozdravljeni,
v času najlepšega travniškega cvetenja sem kot pubertetnica zelo rada utrgala marjetico in preštevala njene cvetne lističe. Ljubi - ne ljubi, ljubi - ne ljubi. Priznam, če sem imela katerega ugledanega in če sem si želela dobrega izida pri marjetici, sem tudi malo pogoljufala. Lističe sem preštela in tako vedela, s katero besedo moram začeti, da bom dobila želeni odgovor. Seveda sem se zavedala, da je to le igra, potolažena sem pa vseeno bila.
Evangelist Luka pripoveduje o dogodku pri farizeju Simonu. Trudil se je za poštenost. Jezusa je povabil na obed. Ko je to izvedela znana javna grešnica, je prišla tja in Jezusu s solzami umivala ter z lasmi brisala noge. Potem mu jih je še mazilila z dišečim oljem. Pravični Simon si je mislil: "Če bi bil Jezus res prerok, ne bi niti trenutek dopustil, da se ga taka žena dotika. Kaj šele sedaj, ko mu umiva in mazili noge." Pa Jezus Simonu ni pustil predolgo razpredati svojih misli. Simon verjetno tudi ni poznal igre z marjetico. Tako se je moral prepustiti reševanju Jezusove uganke: "Kdo bolj ljubi, ali tisti, ki se mu odpusti več ali tisti, ki se mu odpusti manj?" Logičen je bil odgovor: "Bolj ljubi tisti, ki mu je bilo odpuščeno več." Grešnici je Jezus namenil besede: "Odpuščeni so tvoji grehi. Tvoja vera te je rešila. Pojdi v miru." Simona pa krepko poučil pravil o lepem judovskem vedenju.
Velikokrat premišljujem o Božji dobroti, ljubezni in pravičnosti. Nemogoče mi je potegniti ločnico med njimi. Ne vem, če bi danes stala tu pred vami, če bi Gospod Bog bil le pravičen. Bojim se, da bi se mi slabo pisalo, če bi Gospod Bog takoj in na licu mesta kaznoval vse neumnosti in neprimernosti, ki sem jih kdaj naredila. Hvala Bogu, da pri njem ne gre za ljubi - ne ljubi. Hvala Bogu, da gre pri njem bolj za ljubi - odpušča. Zdi pa se, da je Božja pravičnost v tem, da pri igri ne dopušča špekulacij. Pri njem ne bo učinkovalo nikakršno vnaprejšnje preštevanje lističev. Pri njem gre za nagib srca. Iz prej omenjenega dogodka je razvidno, da Gospod Bog odloča glede na usklajenost našega srca in naših dejanj.
Spoštovani, če se zavedam usmiljenosti in potrpežljivosti, ki jo ima Gospod Bog z menoj - ali mi ta zavest dopušča hladnost, neosebnost in preračunljivost v odnosih z drugimi? Težko.
Vabim vas, da bi v prihodnjem tednu podoživeli trenutek mladosti in veličino Božje ljubezni. Vzemite en cvet. Občudujte njegovo zgradbo. Zahvalite se za življenje ter se z vso preprostostjo srca poigrajte: ljubi - odpušča, ljubi - odpušča. Igrate lahko brez špekulacij. Odgovor bo gotovo pravilen.
Želim vam, da bi se vaša srca napolnila z veseljem do življenja ter da bi imeli -


blagoslovljen teden.

ustvarjamo