16. avgust 2003

Pozdravljeni.
V življenju se lahko zgodijo nenavadne stvari, ob katerih se nam naježijo lasje. Beremo lahko zgodbe ob katerih nam zastane dih. Nekateri filmi na naših ekranih se uvrščajo med srhljivke. In še bi lahko naštevali.
Besede, ki nam jih v premislek nudi bogoslužje 20. navadne nedelje so skoraj nekaj takega. Najmanj, kar o njih lahko rečemo je, da so nenavadne. Če se vanje nekoliko bolj poglabljamo, nam lahko zastane dih. Judje so jih - tako približno govori o tem apostol Janez - uvrščali med srhljivke. Govorili so približno takole: "Kaj ta govori? Kako nam more dati svoje meso jesti?"
Res. Vsakič, ko prebiram ali poslušam Jezusove besede - tako jasne, prodorne in nedvoumne - me presune. Priznam, zastane mi dih in skoraj pomislim: "Kako je to mogoče?!"
O čem vam sploh govorim? O izzivalnih Jezusovih besedah, ki jih je takole zapisal apostol Janez: "Jezus jim je tedaj rekel: Resnično, resnično, povem vam: Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo je od tega kruha, bo živel vekomaj," in naprej: "Kdor je moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz ostajam v njem."
Noro. - Mogoče pa tudi ne.
Ko sem nekoč opazovala neko mamo pri negi, previjanju njenega dojenčka, je v navalu nežnosti rekla: "Tako ga imam rada, da bi ga kar pojedla." Sprejela sem to kot izraz nežnosti in hrepenenja po popolni združitvi, po želji biti ponovno popolnoma eno.
Ali pa, ko mi je neko dekle pripovedovalo o njenem dragem. Mi verjamete, da sem tudi v njenem izražanju slišala besedo "pojesti"?
In vendar vsi vemo, da niti v prvem niti v drugem primeru ne gre za ljudožerstvo. Še več. Vsem nam je popolnoma jasno, da se tako izraža ljubezen, želja po popolni zedinjenosti. Kaj, če se nam Jezusove besede zdijo nenavadne prav zaradi nenavadnosti njegove ljubezni? Jezus ne pravi: "Tako vas imam rad, da bi vas kar pojedel." Pravi: "Tako vas ima rad, da dovolim, da vi mene zaužijete. Jaz se dajem, da vi živite."
Starševska ljubezen v otroku nujno izzove izraze njegove ljubezni.
Iskrena partnerska ljubezen zaigra lahko v sozvočju skupnega življenja.
Brezpogojna, radikalna Jezusova ljubezen pa - išče odgovor v življenju vsakega izmed nas. Vedno znova. Vedno na nov način. Vedno v isti brezpogojnosti. Verujem ali ne verujem. Ljubim ali ne ljubim. Sem v sozvočju ljubezni ali delujem razdiralno. Odločitev je vedno pri meni, v moji svobodi - srhljivo čudovita božanska ljubezen.

Pa - lep teden vam želim.

ustvarjamo