31. maj 2003

Pozdravljeni.
" Kaj je resnica?" je filozofsko vprašanje.
" Čas bo razkril vse skrivnosti!" je odgovor modrosti.
V enem naših samostanov so preteklo leto sestre dobile dva črno-bela muca. Mlada, igriva sta se hitro naučila, da sta ostajala na dvorišču in v drvarnici. Mimogrede sta pri sosedovih navezala prijateljske stike in prav kmalu se sestre niso več ozirale po kotih za morebitnimi mišjimi sledmi. Dobra lovca. Pa - letos spomladi se je izkazalo, da sta oba muca postala izredno dobri in prijetni - mačji mami.
Tako je prišla resnica na dan.
Ko je Jezus, prebičan in zasmehovan stal pred Pilatom, ga je ta vprašal, kdo je in po kaj je prišel. Gospodovi razlagi o poslanstvu pričevanja o resnici pa sploh ni prisluhnil. Odgovoril je s tistim znanim, nekoliko ciničnim in danes že slišanim: "Kaj je resnica?"
Dobri bodo po smrti prišli v nebesa. Hudobne čaka prostor v peklu. V nebesih je vse belo, svetlo, vsepovsod doni pesem in vsi gledajo samo v eno smer - Boga na prestolu. V peklu je tema, smrad, preklinjanje in hudiči plešejo okrog ognjenega kotla v katerem se cvrejo hudobne duše. Kaj je resnica?
Umetnik je naslikal, narisal, spesnil svojo umetnino. Ob tem je občutil veselje in radost, hrepenenje in željo po smrti. Mislil je na prihodnje rodove in na to, kako se ga bodo spominjali. Kaj je resnica?
Znala sem. Vse sem vedela. Toda na vsak način mi je želela dati negativno. Piko ima name. Tudi ko vse znam in nimam nobene luknje v znanju, njej uspe, da me vpraša tako, da odgovorim narobe. Kaj je resnica?
Apostol Janez je zapisal Jezusovo molitev: "Oče, te, ki si mi jih dal, ohrani v svojem imenu. Obvaroval sem jih. Izročil sem jim tvojo besedo. Posveti jih v resnici. Tvoja beseda je resnica."
Spoštovani, isti apostol tudi pravi: "Bog nas je vzljubil in poslal svojega Sina v spravno daritev za nas." Zdi se, da je ta resnica tako mogočna in neverjetna, da se z njo komaj ukvarjamo. Mnogo lažje in oprijemljivejše je iskanje vsakdanjih resnic. Velikokrat obarvanih z osebnim pogledom na svet. Konec koncev pa imamo dve možnosti. Prva je, da verjamemo v nedoumljivost in živimo v veselju odrešenosti. Hrepenimo po sreči in svobodi ter se zavzemamo zanju, ki ju želi in sluti naše srce. Druga pa je, da se še naprej ustavljamo le ob majhnih stvareh. Saj bo velike tako ali tako odkril čas. Če prej ne, pa ob koncu sveta. Odločitev je naša.

Pa - miren in blagoslovljen teden vam želim.

ustvarjamo