17. maj 2003

Pozdravljeni!
Apostol Janez nam v evangeliju posreduje Jezusove besede: "V tem je poveličan moj Oče, da obrodite obilo sadu in postanete moji učenci." Biti Jezusov učenec pomeni torej obroditi sad, biti dober, truditi se ne le za dobro, tudi za boljše. Biti Jezusov učenec lahko pomeni tudi, živeti po vesti, znati moliti.
Ste že kdaj izrekli stavek: "Oh, niti še nisem dobro začela moliti in prositi in že se mi je zgodilo!"? Domnevam, da ne zelo pogosto. Mnogo pogosteje je slišati: "Toliko molim in prosim - pa nič! Sploh ne vem, če se splača!"
Pred kratkim je v neki skupini tekel pogovor o molitvi in eden od prisotnih je dejal: "Oprostite, sestra, ampak veste, tudi Bog ni več tisto, kar je bil. Včasih smo zjutraj imeli procesijo za primerno vreme ali dež in - popoldan ali proti večeru je že bilo. Sedaj pa ni več tako." Drugi je dejal: "Saj dandanes tudi procesij za vreme ni. Ni več moderno." To mnenje je kar ostalo v zraku. Da moliti in prositi ni več moderno.
Na misel mi je prišla zgodba. Ne vem več, kje sem jo slišala, govori pa o suši v neki deželi. Ljudje so nadlegovali svojega župnika, naj nekaj naredi. Kakšno molitveno uro ali procesijo za dež. Prepričali so ga in stekle so priprave. Veliko jih je bilo. Tako kot se za pomembno prireditev spodobi. Na določen dan so se začeli k cerkvi zgrinjati ljudje. Prihajali so od vsepovsod. Izkazalo se je, da bo cerkev premajhna. Še nikoli jih ni bilo toliko. Stiska je bila pač velika. Slišati je bilo besede: "Tolikim prošnjam za dež pa se Gospod Bog res ne bo mógel upirati. Gotovo nas bo uslišal!" Toda, ko bi duhovnik moral začeti z molitvami, je oznanil: "Dragi bratje in sestre, s procesijo in molitvijo ne bo nič. Premajhna je naša vera." Začudeni so se začeli ljudje spogledovati med seboj, duhovnik pa je nadaljeval: "Premajhna je naša vera. Prišli smo, da bi molili in prosili za dež. Pravimo, da bi nam ga Bog, kljub napovedim vremenoslovcev, lahko poslal. Toda - niti eden nima s seboj dežnika."
Spoštovani, verujem, da je Jezus Kristus danes isti, kot je bil včeraj in da bo jutri isti, kot je danes. Verujem, da je Bog, ki je ustvarjal pred tisočletji isti kot ta, ki nas danes ohranja pri življenju in isti Bog se nam bo razodel ob koncu časov. Že 2000 let je staro zagotovilo, ki nam ga oznanja evangelij pete velikonočne nedelje. Jezusove besede so zapisane takole: "Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosite kar koli hočete in se vam bo zgodilo."
Kje se nam zalomi?

Blagoslovljen dan vam želim!

ustvarjamo