NOVO LETO: (01.01.2005) - LETO A
Osmina Gospodovega rojstva

SVETA BOŽJA MATI MARIJA; SVETOVNI DAN MIRU

V Božjem imenu - in pod Marijinim varstvom!

Dragi bratje, drage sestre!
Božja beseda, izbrana za osmi dan božične osmine ali za Novega leta dan, je osredotočena ob Božjem imenu. Blagoslov v prvem berilu je prav v klicanju Gospodovega imena, izrekali pa so ga duhovniki nad ljudstvom. V njem je Izrael odkrival veselje Božje bližine in svoje pripadnosti Bogu. Človeku, ki se pogosto srečuje z nerazumljivimi dogodki, se zdi, da začetek civilnega novega leta odpira neko novo obzorje, sicer polno neznank, vendar tudi polno pričakovanj. Veren človek pa ob tem novem začetku svoje zaupanje postavlja prav v Božji blagoslov.
Ob "polnosti časov" je Bog postal človek med ljudmi, ko se je "rodil iz žene" - kot poroča drugo berilo praznika. Praznični evangelij pa pove, da je bilo skrivnostno Božje ime zaupano človeku v Jezusu: "Ko je bilo dopolnjenih osem dni ..., so mu dali ime Jezus." Ime je tedaj postalo del naše zgodovine, živ izraz Božje navzočnosti. To novo ime, polno upanja in blagoslova, je človeštvu darovala žena, Marija, Mati Božjega otroka. Zato bogoslužje na Novega leta dan obhaja praznik Božje Matere Marije. To je praznik nje, ki svetu daruje Kristusa, naš mir. "Božja Mati" - je tudi najstarejši naziv, ki so ga Mariji dali kristjani. Tudi prvi koncili so jo - v veliko veselje vernikov - imenovali tako.
Še eno ime je razodeto v novoletnem bogoslužju: Jezusov Duh nas vabi, naj kličemo Boga "Aba, Oče!" Ko Cerkev kliče to ime, polaga vanj vso prisrčnost in toplino, s katero otrok kliče svojega očeta. Vabi nas, da bi si v novem letu prizadevali to Ime bolje spoznati, da bi v njegovo varstvo izročili vse svoje življenje in delovanje ter v moči božjega blagoslova šli z zaupanjem naprej. Božji blagoslov, luč, ki sije z Božjega obličja in očetovsko varstvo Boga, ki nam je zagotovljeno, vse to daje osnovo večnosti, času, v katerem živimo, pa trdnost in upanje.
Civilni začetek novega leta je tudi povabilo k delu za mir, saj je 1. januar tudi Svetovni dan miru. "Mir je življenje v vsem svojem čistem in svetem božjem ritmu. Naš mir je življenje božjih otrok, polno, čisto, veselo in zvesto. Mir je velika in sveta zadeva. Je stvar srca, kakor vse najlepše stvari na svetu. Stvar srca v prav posebnem pomenu. Mir srca nosi včasih še drugo ime, pravimo mu sreča. Kristusov evangelij je svetla luč sreče v kraljestvu božjem na tem svetu" (Stanko Cajnkar). Tako je zapisal slovenski duhovnik.
Véliki graditelj miru, papež Janez Pavel II., pa je tudi za letošnji Dan miru napisal posebno poslanico. Naslovil jo je: "Ne daj se premagati hudemu, temveč premaguj hudo z dobrim." Mir je dobrina, ki jo dosegamo z dobrim. Pred spopadi, neizrekljivim trpljenjem in krivicami je edini resnični odgovor v tem, da bežimo pred zlom in se oklepamo dobrega, pravi sv. oče in ponovno vabi k "nujnosti nove fantazije ljubezni, da bi v svet razširili evangelij upanja"(10). Kajti "ko kristjan gradi na gotovosti, da zlo ne bo zmagovalec, tedaj goji neuničljivo upanje". Prav upanje je "tisto, ki daje vedno nov zamah v boju za pravičnost in mir, hkrati s trdnim zaupanjem, da je možno graditi boljši svet"(11). Tudi tako, da smo z molitvijo in konkretnim darom blizu tistim, ki trpijo zaradi raznih nesreč.
Prizadevanje za graditev boljšega sveta povsod tam, kamor nas je postavila Božja previdnost, naj spremlja Gospodov blagoslov. Drage sestre, dragi bratje, naj vas "Gospod blagoslovi in vas varuje. Gospod naj da sijati svoje obličje nad vami in naj vam bo milostljiv. Gospod naj dvigne svoje obličje nad vas in vam podeli mir" (prim. 4 Mz 6,24-26). Tako boste vstopili v novo leto v Božjem imenu in pod Marijinim varstvom! - česar vam iskreno želim.