UTRINKI 2012

 

MINI SVETOPISEMSKI MARATON

V župniji Ilirska Bistrica, natančneje v kapeli Šolskih sester de Notre Dame je od 4. do 5. oktobra potekal Mini svetopisemski maraton. Celotno dogajanje se je pričelo z večerno sv. mašo, nato pa je kaplan g. Niko Čuk pričel z branjem Matejevega evangelija. Da je celotni dogodek uspel, je bilo potrebno veliko dobre volje, saj se je v 24-ih urah zvrstilo večkot petdeset bralcev. Nekateri poslušalci in bralci so v molitvenem bdenju vztrajali večur skupaj ali celo vso noč, spet drugi so se ustavili v kapeli v zgodnji jutranjih urah preden so odšli na svoje delo. Nekateri domačini pa so si dan razporedili tako, da lahko prišli večkrat. Vse priprave in molitve so se tako zlile v duhovno bogat dogodek, ki smo ga zaključili s sv. mašo v petek zvečer. V njej nas je g. Ciril Sorčspodbudil, naj tudi v vsakdanjem življenju vzamemo v roke Sveto pismo in se pustimo nagovoriti. Prijetno družabno srečanje se je po sv. maši nadaljevalo v jedilnici ob toplem čaju ter izmenjavi vtisov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UTRINKI 2011


PREDSTAVITEV KNJIGE: ZGODBO TI POVEM


Ime ji je gospa Zgodba. Svoj dom je našla v knjigi z lepimi barvnimi platnicami. Do tja ji je pomagal neki mož; duhovnik, ki ima rad zgodbe. Nekaj črnila in papirja - bi kdo rekel, a male in velike roke rade segajo po njej, jo listajo in prebirajo. Pa tudi po njenih starejših sestrah. Le zakaj nas zgodbe tako privlačijo?
Mogoče …, ker v zgodbi najdemo prostor, kamor za trenutek lahko odložimo breme

svojih misli? Ali ker so njena vrata odprta vseh 24 ur dneva? In jo pri tem ne moti niti polna luna ali prosti vikend?

Gospod Božjo Rustja nam je v februarskem kulturnem večeru predstavil svojo novo knjigo, ki nosi naslov: Zgodbo ti povem. V pogovoru nam je razkril pomen zgodb za današnji čas in moč njihove sporočilnosti. Ne le, da so zgodbe za otroke, mladino in da imajo svoj prostor v šoli, g. Rustjo spremljajo tudi pri njegovem poslanstvu, ki ga opravlja kot duhovnik.


UTRINKI 2010

 

Fotogalerija

Obisk starejših občanov

»To je srečanje mladih z mladimi« je nekdo izmed obiskovalcev navdušeno naslovil srečanje, ki je potekalo 30. novembra 2010, ko so varovanci Doma starejših občanov iz Ilirske Bistrice obiskali Dom matere Terezije ter sestre iz samostana na Vodnikovi ulici.
Po uvodnih pozdravih je v prvem delu nekaj starejših občanov podelilo svoje spomine in zanimive izkušnje, ki so jih doživeli v času obiskovanja šole, ki je potekala v sedanjih prostorih Doma. V drugem delu srečanja pa so se vsem zbranim pridružili otroci in vzgojiteljice iz vrtca Antonina, ki deluje v isti stavbi. Otroci so zapeli nekaj pesmic o adventu ter sv. Miklavžu, kot presenečenja pa so vsem prisotnim razdelili angelčke, ki so jih izdelali iz papirja. S svojo preprostostjo in iskrenostjo so tako starejšim občanom zaželeli lep adventni čas in blagoslovljenje praznične dni.

 

 

Fotogalerija

Advent – čas upanja in pričakovanja

S prvo adventno nedeljo se je začel sv. adventni čas – čas priprave na praznik rojstva Jezusa Kristusa. Vsako leto se pripravljamo na božično praznovanje in ena izmed glavnih poti je prav gotovo priprava naših src, da bi se Jezus lahko rodil v nas samih. V naših mislih, željah, besedah in dejanjih. Pri tem nam lahko pomagajo tudi simboli, kot je adventni venček.
Prav s tem namenom, da bi vsak izdelal svoj adventni venček, se je v soboto 27. novembra, kljub slabemu vremenu v Domu matere Terezije zbralo nekaj otrok. Srečanje smo pričeli s pesmijo in igro, nato pa prisluhnili kratkim mislim o adventu ter skritem pomenu adventnega venčka. Ni le okras, temveč veliko več. Govori nam o neskončni božji ljubezni do nas, govori o upanju in nas pripravlja na dan veselja.

 

 

Fotogalerija

"Jona, besni prerok"

Na zadnji četrtek v mesecu oktobru je bila dvorana Doma matere Terezije resnično napolnjena do zadnjega kotička. Kot se je Jonu zgodila Gospodova beseda, tako se je vsem zbranim »zgodil« prijeten večer v družbi igralca g. Gregorja Čušina in njegove monokomedije z naslovom »Jona, besni prerok«.
Nekaj kratkih utrinkov, ki zaznamujejo predstavo in vabijo k našemu osebnemu odmevu. Predstava se začne dokaj mirno, z branjem starozavezne zgodbe o upiranju preroka Jona, ki ga Bog pokliče za svojega glasnika. Kmalu pa nas prav ta starozavezna pripoved pripelje do našega vsakdana. Tistega vsakdana in njegovih vsebin, ki včasih prav neopazno zdrsijo mimo nas. Igralec se znajde kot Jona v trebuhu velike ribe in se stalno pogovarja z Bogom.
S svojim humorjem se dotakne nekaj zanimivih vsebin. Kot sam pravi: »Božje zapovedi so v paketu ali jih pa ni. So kot lučke na božičnem drevescu – če ena ne gori ugasnejo vse. Če pade ena zapoved, padejo vse.« Zanimiva je tudi prilika o gasilcih, v kateri predstavi gasilsko društvo, kjer so resnično znali gasiti. »Vse dokler niso medse sprejeli mladega moža, ki se je ognja bal in zato ni hotel gasiti. Sprejeli so ga v društvo, ker je plačal članarino. Ognja ni gasil, bil pa je tajnik. Potem je bilo takih vse več in več, dokler niso imeli birokracije društva lepo urejene, vse članarine plačane, … gasiti pa niso znali več. In prišel je požar. Začelo je goreti in je tudi pogorelo.«
Vsebina predstave kar vabi k razmišljanju. Ali mi kristjani še znamo in hočemo opravljati to kar je najbolj bistveno? Kaj pa sploh je bistveno za nas?